Diabetesvarvet är ett 5 kilometer långt virtuellt lopp där du själv väljer om du vill gå, jogga, springa, köra rullstol eller cykla. Diabetesvarvet arrangeras för att öka kunskapen kring typ 1-diabetes och samla in pengar till forskningen. Anmälningsavgiften går oavkortat till Barndiabetesfonden, Sveriges största finansiär av typ 1-diabetesforskning och loppet anordnas av Heaelias Diabetes.

Fakta:

Datum: 10 maj – 16 maj 2021
Var: valfri plats
Distans: 5 km
Disciplin: gå, jogga, springa, köra rullstol, cykla
Anmälningsavgift: 100 kronor per person, 250 kronor per familj (folkbokförda på samma adress)

Bakgrund:

För fem år sedan förändrades Linneas liv över en natt. Hon var en sprudlande glad och kreativ 6-åring som en kväll den 15 maj fick veta att hon hädanefter skulle leva hela sitt liv med diagnosen typ 1-diabetes. Hade hon och vi förstått, där och då, vad det skulle innebära för vår vardag, hade vi nog inte rest oss upp igen. Typ 1-diabetes är en livshotande, obotlig sjukdom, där man varje dag som natt måste ha kontroll över blodsockrets värde. Varje timma ger nya förutsättningar och förutom mat påverkas blodsockret dessutom av fysisk aktivitet, infektioner, hormoner, stress, adrenalin och vädrets temperatur. Blir Linnea för låg kan hon hamna i koma och dö akut, blir hon för hög förgiftas kroppen och kommer hon inte under vård leder även detta tillstånd till döden. Alla höga värden sliter dessutom ut hennes organ i förtid. Linnea är fortfarande en sprudlande glad och kreativ tjej. Men hon bär nu på ett tungt ansvar och en medvetenhet som hennes syskon som inte har diabetes är fria från i sin barndom.

Varje dag får nästan 3 barn i Sverige beskedet att de har typ 1-diabetes – över 900 barn om året och därtill lika många vuxna. Ännu vet ingen varför och ingen blir heller botad.

Jag önskar att jag någon gång kan säga,
när jag var liten hade jag en sjukdom som hette typ 1-diabetes.

Linnea

Foto: Sara Johansson, Tales By Sarah

Linneas högsta önskan är att kunna säga ”när jag var liten hade jag en sjukdom som hette typ 1-diabetes”. För att den önskan ska gå i uppfyllelse behövs mer pengar till forskning. Men innan vi är där finns det hos mig som förälder en önskan att Linnea och andra barn med typ 1-diabetes ska få lov att vara just barn. Att de ska kunna leka, ge sig ut på äventyr och ta för sig av livet precis som friska barn, utan att alltid planera, kontrollera och se till att de har pumpar och sensorer som fungerar och fickorna laddade med både insulin och socker.

Än så länge är det långt kvar till vi löst gåtan och kan bota sjukdomen men forskningen bidrar också till bättre hjälpmedel så att våra barn får lov att vara barn. Därför startar nu Diabetesvarvet för att med hjälp av fysisk aktivitet öka kunskapen och medvetenheten om sjukdomen typ 1-diabetes och därigenom samla in pengar till fortsatt forskning för att lösa gåtan att bota typ 1-diabetes. Ju fler som vet desto fler bryr sig.

Jag hoppas att ni vill vara med och delta i Diabetesvarvet 2021.

Hälsningar
Helena